• slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

Nejen intenzivním studiem se zabývají žáci našeho gymnázia, ale také kuchyňskou chemií, která je pro život neméně důležitá. Cukr, mouka, máslo, šlehačka a mnoho dalších ingrediencí ve správném poměru – to je ta pravá alchymie.

Soutěž uspořádaná 22. listopadu 2016 měla jasné zadání: připravit zajímavý pokrm mezinárodní kuchyně a přinést ho na ochutnání. Současně k němu dodat i název v cizím jazyce včetně receptu.

Že je o vaření zájem, víme už z předchozí soutěže věnované pokrmům z jablek. Ale úterý překonalo všechna naše očekávání! Americké brownies přistálo vedle francouzského quiche, hned vedle se zaskvělo italské tiramisu, ruské pelmeně a bavorská obazda. Francouzská kuchyně však přehlídce bezkonkurenčně kralovala. Slané a sladké pečivo bylo dokonalé, a tak měla porota opět velmi těžký úkol, sešlo se totiž 29 ukázkových pokrmů.

Vyhlášení výsledků se konalo za velkého zájmu soutěžících, ale i jejich kamarádů, kteří čekali, až budou moci vystavené exponáty spořádat.

1. místo obsadil francouzský dort croquenbouche, který vyrobily Lucie Feireislová a Lada Marková, Barbora Hošková zabodovala skvělým tiramisu, 3. místo určila porota Hedvice Růžičkové za Tarte Tatin, 4. místo bylo uděleno slanému koláči quiche Lorraine, který upekly Katie Brown a Kateřina Fingerová, 5. místo těsně za nimi patří Markovi Nepevnému, který dodal Tarte française aux oignons.

Co dodat závěrem? Všichni, kteří mají zájem něco podnikat pro školu nad rámec svých povinností, jsou skvělí. Díky organizátorkám akce i všem zúčastněným.